Logotip Biblioteca d'Abrera Josep Roca i Bros
Escut Ajuntament d'Abrera

CLUB LECTURA

  • logo club lectura
  • Naguib.jpg

NAGUIB MAHFUZ (El Caire, 1911 - 2006)

 

Poeta, novel·lista i articulista, Mahfuz és considerat el narrador àrab modern més important i el millor cronista de l’Egipte actual.

 

De jove es va interessar per la filosofia i les llengües. Més tard, per la literatura medieval i aràbiga.

 

Durant els anys d’universitat va publicar més de quaranta articles a revistes i diaris, i el 1932 va començar a traduir de l’anglès.

 

Llicenciat en filosofia, militant del Wafd, el gran partit nacionalista antibritànic, de 1939 a 1954, va ser funcionari en diversos organismes (director de l’Institut de les Arts, president de l’Institut de Cinema...). El 1954, va demanar de ser transferit a una biblioteca de barri, on va fer un projecte de préstec per als més desafavorits.

 

Al mateix temps, escrivia novel·les, sobretot de tema històric. En una segona etapa, es dedica sobretot a la literatura de caire social i escriu guions cinematogràfics.

 

En l’època de canvis socials i polítics, arran de la caiguda de la monarquia a Egipte (1952), les seves novel·les comencen a tenir força èxit.

 

El 1959, la novel·la Els nois del carreró, va ser prohibida perquè “ofenia Mahoma”, i un líder islamista el va condemnar a mort. El 1994, va ser atacat per uns extremistes islàmics. Com a conseqüència, la seva salut se’n va ressentir: li van quedar seqüeles en la vista, l’oïda i una paràlisi del braç dret que li va impedir escriure amb normalitat. El 1996, els radicals islàmics el van tornar a sentenciar a mort per blasfem. Des d’aleshores, es va quedar a casa, i només sortia de tant en tant i amb protecció policial. Tot i així, va continuar una activa vida literària i la publicació setmanal d’un article.

 

El 1988, rep el Premi Nobel. A partir d’aquest moment, se’l coneix arreu del món. S’han fet més de 600 edicions de la seva obra, en més de 40 llengües.

 

Va morir als noranta-quatre anys, arran d’una caiguda.

 

Selecció de l’obra:

 

- La maledicció de Ra (1939)

- Radubis, una cortesana a l’Egipte dels faraons (1943)

- La batalla de Tebes (1944)

- El carreró dels miracles (1947)

- Trilogia del Caire. formada per:

. Entre dos palaus, 1956

. El palau del desig, 1957

. El carrer del sucre, 1957

- Els nois del carreró (1959)

- Les perdius i la tardor (1962)

- Converses al Nil (1966)

- Miramar (1967)

- Akhenaton, el rei heretge (1985)

 

EL CARRERÓ DELS MIRACLES (1947)

  

D’entre la gran producció de Mahfuz, aquesta novel·la és una de les més populars.

 

Ambientada als darrers anys de la Segona Guerra Mundial, l’acció se situa en un barri pobre del Caire, al carreró Midaq. Aquí, hi viuen o malviuen una sèrie de personatges de les classes populars i de la petita burgesia. Tots busquen la felicitat, ja sigui al barri o marxant-ne lluny. De fons, els problemes socials i econòmics, una societat que canvia i la presència de l’exèrcit britànic.

 

***

 

“Les escletxes de claror que es veien a través de les persianes havien anat apagant-se, l’una darrere de l’altra i, al cafè, els parroquians jugaven al dominó o a les cartes, llevat del xeic Darvix, que continuava immers en el seu sopor habitual, i l’oncle Kamil, que s’havia adormit i somiava la seva mortalla. Sanqar, el cambrer, era l’únic que no parava: servia consumicions i tornava, amb els diners, a la caixa. Kirxa, el propietari del cafè, seguia els seus moviments amb els ulls inflats i rogencs, mentre l’haixix que havia fumat corria pel seu interior i li proporcionava una deliciosa sensació de benestar”.

 

 

Tertúlia del club, dimecres 21 de novembre a les 18.00 h.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

LITERATURA > Club lectura
AJUNTAMENT D’ABRERA , Pça. Constitució 1 - informacio@ajuntamentabrera.cat - Atenció: 93 770 03 25